– Dette har reddet livet mitt

Et forsøk på å holde seg våken på jobb, endte i 20 år med rusavhengighet. Nå er Bjørn Arne rusfri – ved hjelp av arbeidstilbud i Kirkens Bymisjon.

 

– Det er tragikomisk når man tenker tilbake på det. Det kunne endt så mye verre, sier Bjørn Arne (58).

Da Bjørn Arne var i slutten av 20-årene, kunne få ha sett for seg hvordan livet hans skulle snu. I nesten ti år hadde han hatt fast jobb i hjembyen. Livet var trygt og stabilt, og veldig «A4». Men Bjørn Arnes jobb innebar skiftarbeid. Han syntes nattjobbingen tæret på.

– Jeg kjente jeg måtte ha noe for å holde meg våken. Det ble amfetamin, da, forteller 58-åringen.

Rusfri med ny jobb

Til slutt tok amfetaminbruken overhånd. En dag sluttet han bare å gå på jobb. I mer enn 20 år var han avhengig av rus, der han brukte «nesten alt unntatt piller». Nå har livet snudd. Bjørn Arne har vært rusfri i flere år, med jobb og egen leilighet.

– For meg har denne jobben vært selve nøkkelen. Dette har reddet livet mitt, sier 58-åringen om tilbudet han har fått i Kirkens Bymisjon.

Verdifullt arbeid

Nå ringer vekkerklokka hans hver dag klokka seks. Kvart over sju er han på plass på jobb. Her lager han daglig frokost til kollegaene.

– Vi kommer alltid til dekket bord, vi, smiler fornøyde kollegaer.

Fire dager i uka reiser de rundt og gjør oppdrag i kommunen. De gjør alt fra å rydde kulturminner og turveier til å male kystledhytter – som i dag. Arbeidet er verdifullt for lokalmiljøet og for fellesskapet. Bjørn Arne og kollegaene får stadig lovord for jobben de gjør. For flere av dem er arbeidsplassen også det første stedet de opplever at noen bryr seg. Jobben er en støtte i livets opp- og nedturer.

– For en stund siden følte jeg at hele livet gikk imot meg. Da er det godt å ha noen som kommer og drar en opp, sier Bjørn Arne.

Alle kan bidra

Arbeidstilbud som dette drives av Kirkens Bymisjon over hele landet. Mange av dem som kommer hit har ofte uføretrygd eller annen sosialstønad. De har kapasitet og lyst til å bidra, men kan ikke stå i det ordinære arbeidslivet. Kirkens Bymisjons arbeidstilbud gir struktur og mening i hverdagen for mange. Selv kombinerer Bjørn Arne honoraret han får for arbeidet med uføretrygd. Nylig feiret han ti år i arbeidet. 58-åringen har heller ingen planer om å slutte.

– Hva skulle jeg ellers ha gjort, om jeg ikke kunne ha vært her? sier han og smiler.

«EN MENINGSFULL HVERDAG»: Gjennom arbeidstilbudet han har fått i Kirkens Bymisjon, får Bjørn Arne (58) struktur og mening i hverdagen. Her er han igang med å ruste opp en kommunal kystledhytte.