– Jeg ville tatt en hvilken som helst jobb

«Bendyk» sover ute mens han leter etter jobb. Indu og andre frivillige gir ham mulighet til et varmt måltid og rene klær. Men de må la mange vente ute.

 – Jeg har ingen familie og dra til, og ingen eidendom i hele verden, sier «Bendyk» (42).

Den polskfødte mannen forteller at han vokste opp med en mor og far som forsømte ham. Han flyttet tidlig hjemmefra, og har siden jobbet i flere europeiske land under det han kaller «sweatshop-lignende» forhold. Tidvis har han sjonglert tre jobber for å overleve. Han største ønske er å få litt stabilitet i livet – og en jobb med en ordentlig arbeidskontrakt.

– Jeg ville tatt hvilken som helst jobb, sier 42-åringen.

Må la mange vente ute

Mens han leter etter jobb, sover han på gata. Nesten hver dag kommer han til Kirkens Bymisjons matservering. Her får han vasket klærne sine og et varmt måltid. Han er langt fra alene om å komme hit. Frivillig Indu (54) forteller at folk venter lenge utenfor før de åpner. Ofte er gjestene sultne, våte og kalde etter natten ute. Da gjør det vondt for frivillige og ansatte å gi beskjeden: «Det er fullt. Du må fortsette å vente». Indu begynner å gråte når hun snakker om det.

– Jeg har fått et annet blikk på menneskene på gata etter at jeg begynte å jobbe her, sier hun.

Utrygt å sove ute

De siste årene har mange som «Bendyk» begynt å oppsøke Kirkens Bymisjons tilbud. De kommer fra land som Italia, Polen og Romania, i håp om inntekt. Situasjonen er lik i hele Europa. Med EØS-avtalen har mange lovlig opphold i landene de flytter til. Men de har samtidig få rettigheter. Det gjør at flere ikke får dekket grunnleggende behov. På Kirkens Bymisjons akuttovernattinger opplever de ofte at det er fullt. Dermed må mange sove ute.

– Problemet med å sove ute er at man tiltrekker seg oppmerksomhet man ikke alltid ønsker. Jeg vet aldri hva som kan skje når jeg sover, sier «Bendyk».

Har tro på framtiden

Selv har han tro på at han vil få seg jobb til slutt. 42-åringen har bakgrunn som tolk og lærer, og kan også gjerne gjøre fysisk arbeid. Å bo ute gjør likevel jobbjakten mer krevende. Det er vanskelig å få jobb om man kommer udusjet og med skitne klær på jobbintervju. Tilbud som dusj og klesvask betyr derfor mye for mange. I tillegg gir Kirkens Bymisjons tilbud et pusterom i hverdagen, mener “Bendyk”.

– Det er fint å komme hit og snakke med de frivillige her. Det er god atmosfære. Jeg er her i et par timer før jeg går på biblioteket og studerer. Jeg skal lære meg norsk, sier «Bendyk».

«VIKTIG MØTE»: «Bendyk» (foran) sitt største ønske er en jobb. Et varmt måltid og et godt smil fra frivillige som Indu betyr mye mens han leter